Banana Bitsch

Direktlänk till inlägg 7 maj 2018

Tävlingsstarter på brunstigt sto...

Av Josefin Östlund - 7 maj 2018 12:06

Vår älskade ponny förvandlas vid vårens kraftiga brunster till en ponny som blir väldigt jobbig uppsuttet. Det är sannolikt blandat både fysiskt och mentalt. Ponnyn förvandlas vid ridning extremt mycket och går i faser från vill inte ha ryttare på ryggen till att gå med handbroms och supertydligt tala om allt hon tycker är fel genom att ställa sig och sparka bakut när det kravställd om hon själv inte är med på det.

Vi brukar låta Banana få sina jobbiga dagar och gör det vi kan för att undvika onödiga diskussioner och hålla ponnyn på bra humör. Blir det helt fel dagar så avstår vi träning och tävling.


Förra veckan kom märkbar brunst på måndagen och klingade av mot helgen. Vi tänkte att det nog skulle gå att åka till Eskilstuna på söndagen och tävla... Dagen innan var hon glad och arbetsvillig så vi trodde att brunsten klingat av. 

Redan på framridningen så plockade Banana fram attityd mot allt och alla. Jossan försökte lirka med henne och kompromissa i ridningen. Banana visade övertydligt vad hon gillade och inte, var allmänt tjurig och ofokuserad. Så vi förstod att det skulle bli en utmaning på banan för Jossan.


När Jossan red in på tävlingsbanan så tjurade Banana ihop och ville inte gå fram, inte gå åt det håll Jossan försökte och småreste dig och kickade... Vi som stod utanför väntade bara på att 1 Jossan kommer att utgå eller 2 domaren kommer blåsa ut ekipaget för att de inte kom till start inom föreskriven tid. Men Jossan lyckades förmå tjurig ponny att starta uppridningen. Men sen gick hon med handbromsen i och misstolkade flera signaler från Jossan. Fattade galopp i skolorna mm. Men det Banana gillar, visar hon upp med bravur (hon älskar mellan/ökad trav) så poängen blev låga och skalan som användes varierade mellan 4-8 och slutprocenten blev 58,714% i FEI Lagtävlan. 


Vi funderade om det skulle gå att starta nästa klass. Men bestämde oss för att ändå försöka men ändra på planen. Jossan bytte bett (red på rakt i första starten) till 3-delade och tog av sporrarna. Allt för att ge Banana känslan av nya förutsättningar och vi försökte hålla henne på gott humör. Det såg något bättre ut på framriden. Jossan fokuserade på att få Banana att tänka framåt och inte backa av. Struntade i att lösgöra, det var hon tillräckligt och det är när det ställs krav som hon tjurar. 

Banana bestämde sig för att det var ändå rätt ok och började lyssna bättre på Jossan, så andra starten gick väldigt mycket bättre. Lite vanliga misskommunikationer och fel, men överlag så jobbade hon fint. Denna start så red ekipaget ihop 64,189% med en domare på SM kval (ojämna domarbedömningar överlag). En procent som vi är jättenöjda med och duktig ponny som bestämde sig för att jobba med istället för emot. 


Ritt med handbroms i och tjurig ponny FEI Lagtävlan:


Den bättre ritten FEI Mästerskap


 
  Vi kommer inte analysera dessa ritter så mkt. Det är bara gilla läget, ponnyn kan inte rå för att det blir jobbigt vid brunsterna. Vi fortsätter att göra det vi kan för att underlätta och inte hamna i alltför många konflikter med ponnyn.


Nu ser vi fram emot 2 veckor med en ponny i mer normal läge innan nästa brunst kommer! 




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Josefin Östlund - 4 augusti 2020 15:40

"Kod för att importera min blogg till Nouw: 2711155056"

Av Josefin Östlund - 11 februari 2020 18:52

https://www.hippson.se/artikelarkivet/reportage/satsande-dressyrryttaren-har-forlorat-sin-storsta.htm ...

Av Josefin Östlund - 29 december 2019 19:45


    Vi har tagit lite ponnyledigt för att samla kraft och energi och få tid att landa i vår sorg efter att Micke har gått bort. För att det inte ska drabba Banana så har vi lämnat henne till Cecilia Bergåkra som kommer rida och hålla igång Bana...

Av Josefin Östlund - 24 november 2019 11:43

Då har det blivit dags att summera tävlingsåret 2019. En bild kan säga mer än många ord. Vi avslutar detta år med Jossan och Banana som rankade som bästa YR ekipage i dressyr kategori C samt även som nr 1 alla ponnykategorier.  Tittar vi på Junior (t...

Av Josefin Östlund - 5 november 2019 20:30

Den 25 oktober så somnade Jossans pappa Micke in efter att ha kämpat länge och hårt mot sin cancer. Jossans absolut största fan och den bästa på att stötta och peppa hela team Bitsch finns inte längre hos oss.    Det kommer bli så tomt utan Mic...

Presentation


Banana Bitsch är en dansk ridponny sto, född 2007. e FS Champion de Luxe eu FS Don't Worry

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards