Banana Bitsch

Av Josefin Östlund - 8 maj 2019 19:18

Vi varit på meeting i Mantorp fredag till söndag för 3 FEI starter. Vi var osäkra på om vi skulle åka, Jossan febrig och förkyld. Det är ngt med henne och meeting! Result blev vinst i FEI Inledande, en bottenritt i FEI Lagtävlan och en 2:a placering i FEI Mästerskap.

Vårt andra meeting för tävlingssäsongen och denna gång var Banana mer med i matchen. Hon åt, drack och framförallt kunde sova bra. Vi stod uppstallade på Mantorptravet och fick traila till tävlingsplatsen men det var ingen längre resa.

fredagen åkte vi så vi hann stalla in oss innan det blev dags för tävlingsstart som låg efter kl 20. Klassen var FEI Inledande på utebanan. Vi gillar starter ute, men det blåste och var kallt så för avsuttna team bitsch frös på framridningen och vi var glada över att vi tagit med vinterkläder. På framridningen var det en överladdad ponny som travade på långa tyglar och brände massa energi första 20 min av framridningen.

Inne på banan blev ponnyn lite spänd, det fanns lite vallar av mörkare sand som hon tittade lite extra på.

Trots en medveten felridning (Jossan gjorde en extra volt inför en mellangalopp för Banana blev stark) och missar på koefficient delar(ökad skritt,enklelt byte) och en inte så fin avslutshalt så red de ihop 64,028% som räckte till vinst i klassen.

Lördag kan vi stryka ur våra minnen. Det var start i FEI Lagtävlan i ridhuset. Men tidigt insåg vi att det var en dålig Banana dag. Hon var inte med Jossan och fokuserade på allt och alla andra. Inne i ridhuset så tolkade hon en solkatt som ngt hon måste hoppa över innan start. Motorn dog helt inne på banan och Jossan blev passiv och orkade inte ta fighten. Sist i klassen på 57% blev resultatet. Banana blev lång, ostadig i formen och tappade all eftergift i sidorna.

Bara ladda om och glömma.

Att Jossan orkade starta söndagen efter att ha haft 39 graders feber under natten var en bragd. Jag förstår henne dock, att åka hem och ha lördagens bottenritt som sista minne hade inte varit så rolig. Denna dag var det åter igen dags för utebanan och nu en start i FEI Mästerskap. Banana var tillbaka hos Jossan igen. Svarade fint och trots en fluga i örat som störde vilket resulterade i ett par moment med låga/underkända poäng så red de ihop 65% och det räckte till en 2:a placering i klassen.

Prisutdelningarna var avsuttna. Ryttarna fick käpphästar :)

Slutsummerat så var det en bra helg som bjöd på upp som en sol, ned som en pannkaka och en skön revansch.

Jesper var med i team bitsch denna gång och gör som alltid ett toppenjobb, tack!

Av Josefin Östlund - 29 april 2019 21:17

För andra året i rad så har vi nollat på träckprov och odling. Så det lönar sig att slita med mockning av hagar!

Av Josefin Östlund - 28 april 2019 10:12

Vår andra tävlingsstart denna säsong var en FEI Mästerskap på Gripen i Strängnäs. Det blev en väldigt tidig morgon då vår starttid var kl 8:30. Lite överraskande att arrangör valde att lägga denna tävlingsklass först för dagen. Men, bara gilla läget för oss nattugglor...

Vi hade ett missöde dagen innan med fodring. Av misstag råkade ersättare i stallet ge Banana påse med giva som hon skulle ätit som morgon/lunch/xtra i transport. Så man kan säga att ponny fått en rejäl festmåltid så det var en lite nöjd och loj ponny vi åkte iväg med.

Lojheten speglade av sig under framridningen, Banana var lite nonchalant mot skänkel och brydde sig lite för mkt om andra ekipage. Det är en utmaning vi har under högsäsong med brunst. Hon var dock ganska mjuk/fin i sidorna men vi saknade det där extra klippet som vi vet hon har.

Jossan blev lite passiv i ridningen inne på banan och med en lite nonchalant ponny för dagen så blev ritten blek och vi hade ett underkänt moment där Banana tvärnitade och reste lite på sig när Jossan ville korrigera hennes utflytande bog. Det passade inte fröken ponny.

Ritten bedömdes till 60,676%. Domarna överlag dömde väldigt lågt denna klass. Vinnarna i resp kategori fick 63% kat C och 64% kat D vilket var enligt vår partiska bedömning lågt. Men de dömde jämt lågt och då är det ok. Så känslan var ändå bättre än vad procenten visade trots underkända momentet. Det finns mkt att jobba på och förfina så vi ser fram emot att få visa upp en mer färdig ponny senare under säsongen.

Tack till Hannah som var med och hjälpte oss denna dag :) Det är värt en tapperhetsmedalj att frivilligt kliva upp mitt i natten för att åka med på tävling.

Av Josefin Östlund - 15 april 2019 22:32

Då var det äntligen klart för tävlingsstart igen efter 10 mån. I helgen så åkte vi till Njurunda för meeting och 2st FEI starter. Målsättningen var bara att komma ut och träna tävling samt få domaromdöme var vi ligger prestationsmässigt att ta hem för fortsatt träning.

Resvan tjej som tycker livet är bättre om hon får äta ;)

Njurunda är en väldigt trevlig tävlingsplats som vi gärna återvänder till. Banana var lite ovan och hade nog en tuff första natt. Hon vill ha kontroll och har lite svårt att koppla av. Under lördagen inför att hon knoppades till tävlingsstart så var det en trött ponny.

Tröttheten speglade av sig på första starten. Det var en lydig men matt och oengagerad ponny under FEI Lagtävlan. Blev korsgalopp i halvcirkel med förvänd galopp och ett dåligt enkelt byte vilket gav 2 underkända moment pga bristande styrka och balans (vi har inte tränat tävlingsmoment alls under uppträning) Ekipaget red ändå ihop 62,286% och blev lucky looser precis utanför placering. Vi var nöjda med denna allra första start.

Söndagen gav en mkt piggare ponny med mkt motor. Jossan gjorde framridningen kortare och mer intensiv.

Ritten i FEI Mästerskapsprogrammet belönades med 64,730% och räckte till en fin 2:a placering!

Vilken härlig tävlingsdebut och vi är så nöjda med vår fina ponny. Banana behöver mer styrka och träning, men vilken känsla hon gav Jossan denna helg!

Prisutdelningar är lite ringrostiga. Ponny som ville raca men inte fick, hon surade men hittade annat att lägga energin på :)

Helgens team Bitsch var jättenöjda och lite trötta. Det tar på krafterna även på oss att vara ringrostiga ute på tävling. Men jätteroligt och trevligt har vi haft. Tack Jesper för fin support och all hjälp!

Av Josefin Östlund - 31 mars 2019 20:31

torsdags så hoppade Jossan Banana för första gången efter operationen och första hoppträningen på 1 (!) år.

Det var ett ngt ringrostigt ekipage som hade roligt. Helena lotsade ekipaget som alltid så bra. För att vara ett år sedan de hoppade senast så var det helt ok. Banana hade härlig bjudning till hindrena och det VAR skillnad mot innan operationen tyckte både Jossan och Helena. Banana hade mkt bättre balans och gick jämnare överlag.

Av Josefin Östlund - 23 mars 2019 13:37

Vi har fortfarande gården stängd. I torsdags så kom Astrid ut hela långa vägen ut till oss för träning. Det blir sån skillnad mot att träna själva och Astrid ser ALLT :)

Det börjar bli delar som ser fina ut. Men vi har ganska mkt kvar innan vi är uppe på nivå som vi lämnade innan operationen. Det tar tid att bygga upp helt enkelt.

Här kommer några filmsnuttar från träningen. Astrid hjälper Jossan att forma om sits och inverkan eftersom vi nu har en ponny som jobbar på ett nytt sätt. Även om hon är lite stoig och har åsikter som tidigare så ÄR det skillnad i ridningen för Jossan så det handlar om att anpassa träning och ridningen till nya förutsättningar.

Av Josefin Östlund - 14 mars 2019 22:28

Jossan rider Banana i halsring, bra träning på kommunikation och inverkan av sits. Det är också nyttigt för Banana att få aktivera huvudet lite. Men ibland blir det mer av karaktär bus och lek ;)

Av Josefin Östlund - 27 februari 2019 23:12

Pga EHV1 viruset så är vårt stall stängt tillsvidare som många stall och anläggningar i Stockholm pga smittorisken. Det är även ett frivilligt tävlingsstopp i Stockholm län vilket är bra och nödvändigt.

Så vi kämpar på med träning på hemmaplan efter bästa förmåga. Banana är så härligt positiv och arbetsglad :)

Nu längtar vi efter våren och fler varma dagar med sol!

Finaste Banana, pigg och glad.

Banana Bitsch är en dansk ridponny sto, född 2007. e FS Champion de Luxe eu FS Don't Worry