Banana Bitsch

Alla inlägg den 27 augusti 2016

Av Josefin Östlund - 27 augusti 2016 18:43

Idag så red Jossan och Banana programträning för Gustaf Svalling, FEI femstjärning dressyrdomare. Det är det högsta graden en dressyrdomare kan få och är en utnämning efter prestation. Det är endast femstjärniga domare som får döma olympiska spel. Gustaf har bland annat fyra världscupfinaler och åtskilliga internationella tävlingar på meritlistan.

 

Förutom erkänt duktig domare (han dömde Ponnydressyr SM i somras) så är Gustaf också en omtyckt tränare. Så när vi fick chansen att rida för honom så tog vi den.

 

Vi valde att rida Lätt A:P1 för Gustaf. Vi är väl medvetna om att ekipaget inte riktigt är där ännu, men vi ville ta chansen att få veta ur ett domar perspkektiv deras status för dagen samt omdöme om ekipaget.

 

Jossan fick börja med att visa upp alla gångarter först för Gustaf. Banana har enligt honom 3 bra gångarter och han ger extra plus för hennes fina skritt :) Så förutsättningarna finns där. Jossan behöver jobba med att lyfta sin blick och få en mer självsäker hållning. 

 

Sen red dem igenom Lätt A:P1 och Gustaf hade spridning på 4-8 i poängskalan. Halterna var inte bra, Banana är ojämn och lite ovillig att stå stilla på tygeln (5:or) Överlag genom programmet lite öppen i formen. Skolor med blandade resultat, öppna var ok (6:or), en sluta blev underkänd då den var för rak (4:a) och den andra fick 5.

Däremot så var det som de flesta brukar ha svårast för, enkla bytena fina (7+6,5)! Travvolter bra (7). Den ökade skritten fick dem 8:a på medan de visade för lite skillnad sen i mellanskritt men fick ändå 6,5. Serpentinbågar galopp (inkl förvända) så var Banana för öppen i formen så endast 5:or. Själv var Jossan nöjd över att Banana har styrkan och orkar hålla galoppen utan att bryta av! Mellangaloppen var fin, 7:a och övergångar överlag ok (6-6,5). Bananas paradnummer, mellantrav bedömdes 5+6,5, hon länger men är ojämn i form. Jossans rider mjukt och har en ok sits, men behöver rama in bättre och lyfta blicken.

 

Gustaf jobbade sen med av honom valda delar ur programmet för ekipaget. Banana behöver bli stadigare i sin form. framförallt i traven. Halterna fick dem jobba mycket på. Gustaf hade ett roligt uttryck, Banana var "grisig" i munnen, trots att Jossan rider med mjuk hand och säte så går hon emot och trasslar i munnen. Hon har svårt att stå stilla och på tygeln. Så där har vi en hel del att jobba med! När Banana jobbar rätt blir hon jättefin, och Gustaf påpekade flera gånger att det är en fin ponny och Jossan kommer lära sig massor. Gustafs råd är att skynda långsamt och inte ha för bråttom upp i klasserna.

 

Nu hoppas vi att vi med hårt jobb och envishet når vårt långsiktiga mål, SM start för Jossan och Banana. Det vore roligt att få visa upp ett mer färdigt ekipage för Gustaf där i en framtid!

 

 


Av Josefin Östlund - 27 augusti 2016 00:25

Fredagkvällens pass med Astrid kommer vara det sista under några månader då hon kommer genomgå operation med längre rehab. Vi kommer sakna hennes träningar och ser fram emot när hon är på banan sen igen.


Idag fortsatte arbetet med lösgjordhet, nu med lite mera detaljer och finlir då Jossan börjar komma åt Banana och får henne ganska lösgjord, då är det dags att höja ribban och fortsätta jobba. Jossan har fått flera avstämningsverktyg att jobba med. Banana har svårare för högersidan som fortfarande kräver mer jobb i båda varven.


Idag ville Astrid att Jossan skulle jobba upp formen lite, med mera samling. Samtidigt så måste Jossan jobba med avstämningar och hålla den där högerbogen på plats i övergångarna. När det sitter så ser allt så lätt och enkelt ut, det blir den där fina traven med bärighet och Banana jobbar fint med sina framben mera öppåt och framåt. Men det håller bara några steg, sen är dem tillbaka på ruta ett igen... 


Jossan tycker hon börjar få bra kläm på arbetet i trav, men galoppen är fortfarande svårare och blir ojämn. Ikväll blev Banana ordentligt trött och på slutet med galopparbetet så tröt orken lite och det blev lite avbrott i arbetet. 



 
 
 
 
 
 
  Banana HAR blivit starkare och kan gå bättre med egen självbärighet. Men hon behöver påminnas om det egna arbetet. Självklart så kräver det att Jossan hjälper henne med lösgjordheten först.


Vi ser fram emot att få fortsätta nöta och jobba och kommer förhoppningsvis kunna visa upp för Astrid sen att dem fortsätter gå framåt!

Ovido - Quiz & Flashcards